Fotos van vroeger deel A5 ; op vakantie vroeger en nu!







Vakantie vroeger en nu.



Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn dagelijkse dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie of werk gaat. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen. 

In het begin van de twintigste eeuw rond 1900 -1940 was het gewone volk in bittere armoede en was het vaak een kwestie van overleven; slaap akte je op eigen bed als je al een eigen bed had; denk aan de bewoners van de plaggenhutten, die in schrijnende armoede, als beesten, gedwongen leven en vaak met heel veel kinderen op vodden etc. slapen. (Zie later het vervolg van mijn blog plaggenhut of spitkeet).

                                

Alleen de textielbaronnen, kasteelheren en andere superrijken gingen op vakantie naar bv Afrika om daar op jacht te gaan. Zij namen dan vaak een trofee mee als denken, bv een stuk van een olifantenpoot, dat nu dienst doet als paraplubak in het kasteel.


Eén van de bekendste en best onderzochte vormen van vakantiereizen is de  Grand Tour  die volwassen kinderen vanaf de zestiende eeuw. Zij werden op reis gestuurd door hun ouders, die hoopten dat hun kinderen enige culturele en persoonlijke vorming zouden kunnen doen op de soms beschreven reis door met naam Frankrijk, Italië en Duitsland. De reisroute van deze  Grand Tour komt vooral langs monumenten uit de klassieke oudheid. Dus TOERIST , waarmee de mensen werden bedoeld voor de Grand Tour-samenwerking en later uiteindelijk tot TOERIST

Na de periode van 1945 tot heden ontwikkelde het toerisme zich snel. Rond 1970 ging nog minder dan de helft van de Nederlanders op vakantie. Maar door de beschikbaarheid van transportmiddelen en financiële middelen is dit percentage in de eenentwintigste eeuw tot meer dan 80% verkocht.











Omstreeks het jaar 2000 ging men als toerist binnen Europa met vakantie, terwijl nu en vooral na 2000 er sprake is van filevorming door het vliegen, over de weg naar de vakantiebestemming.
De mensen die niet met vakantie kunnen om financiële of gezondheidsredenen komen ook in het dossier bij de voedselbank en de zorg; (hoe kan dit?)

We gaan nu naar de Alpen en wel Wallis in Zwitserland; we zien hier de gletsjers korter worden, dus ook de rivieren vaf de gletsjers worden niet meer gevoed door gletsjerwater maar alleen door regenwater (rivier-scheepvaart wordt moeilijker, etc.)


Dit fotoboek is 13 jaar geleden door mij (Martin Beumer) gemaakt; toen is dit boekwerkje gemaakt met zelfgemaakte foto's in de zomer met prachtige sneeuwtoppen en gletsjers; door klimaar verandering zijn deze toppen en gletsjers wat minder wit geworden.


Nu wat extra zomerfoto's van Wallis in en om Saas Fee, Zermatt en Aletschgebied.

                                

 



We starten de fotoserie met het Aletschgebied







Nu gaan we naar Zermatt met enkele zomerfoto's








Tot slot her mooie en wat goedkopere Saasdal met Saas Fee


                                     



                                 


                                


                                



                                  















Bovenstaande foto's zijn ongeveer 15 jaar geleden in de zomer gemaakt!!
Toen lag er, in de Alpen,door de klimaatverandering veel meer sneeuw en waren de gletsjers veel langer,. Nu zijn de beekjes en rivieren, vooral afhankelijk van regenwater; dit geeft o.a. scheepvaart problemen in de lager gelegen landen.

Bergwandelen in het Saasdal   klik op de link, video met muziek! 

we vervolgen de serie met  A5  de Waterstad Almelo vroeger.

















 


Comments

Popular posts from this blog

Foto's van vroeger deel A1

Foto's van vroeger deel A2