Fotosvanvroeger deel A3




Los Hoes


Openluchtmuseum Ootmarsum, foto Martin Beumer




 

  Hannus en Hanna in hun los hoes al bij een simpele kachel in plaats van een open vuur! foto Martin Beumer

Hieronder enkele foto's van een los hoes, deze kwamen vooral voor in Twente:


                                             Twentse Erven       interieur los hoes


                                        

                                         los hoes in particulier bezit in Twente, foto Martin Beumer


wikipedia: schilder Jozef Israels, Boerenmaaltijd in Delden



                                                           Los Hoes  Bommelas, bij Buurserzand, foto Martin Beumer

                                           
                                                                      foto Martin Beumer

 In Twente en in de Achterhoek was het voor boeren gebruikelijk om letterlijk samen met de dieren te leven. Deze open boerderij kwam bekend te staan als "los hoes"(open huis). De boeren hadden in het Los hoes zicht op de stal. Handig voor het boerenbedrijf, maar de slechte hygiëne vormde een groot gevaar voor de boeren.

                            

                                 Oudste, bewoonde boerderij van Twente, foto Martin Beumer

Het voordeel van een los hoes was dat boeren direct zicht hadden op het vee. Toch bracht deze manier van leven ook een groot gezondheidsrisico met zich mee. Omdat boerenfamilies en dieren letterlijk naast elkaar leefden, was de hygiënische situatie erg slecht. Overal zat roet en stof van het open vuur. Bovendien tochtte het enorm in de grote ruimte en het open vuur gaf onvoldoende warmte om de hele ruimte te verwarmen. Ziektes waren dan ook eerder regel dan uitzondering. Het voordeel van een los hoes was dat boeren direct zicht hadden op het vee. Toch bracht deze manier van leven ook een groot gezondheidsrisico met zich mee. Omdat boerenfamilies en dieren letterlijk naast elkaar leefden, was de hygiënische situatie erg slecht. Overal zat roet en stof van het open vuur. Bovendien tochtte het enorm in de grote ruimte en het open vuur gaf onvoldoende warmte om de hele ruimte te verwarmen. Ziektes waren dan ook eerder regel dan uitzondering




                                                                    foto Martin Beumer slachtvisite Enter

Tussen 1800 en 1900 werden de laatste boerderijen van dit type gebouwd. In de tweede helft van de twintigste eeuw verdwenen er veel typen van het los hoes. In de nog bestaande boerderijen is inmiddels veel verbouwd, waardoor er van het originele los hoes weinig meer over is. Meestal werden er nieuwe slaapkamers of woonruimten aangebouwd, waardoor er gescheiden geleefd werd van de werkplaats en de woonplaats. Vaak werd er dwars door de schuur een scheidingsmuur geplaatst. Door middel van een paar venstertjes aan woonruimte ging het contact met de werkruimte niet helemaal verloren. Toch betekende dit wel het einde van één open ruimte waar mens en dier tesamen woonden.


                                                               Foto Martin Beumer



Nu een prachtige serie foto's van ansichten van de kunstenaar, de heer Jetses,  gefotografeerd en verzameld door Dirk Sellis: 

http://www.jetses.nl/ansichtpostkaarten.html            klik op de link!



TIP!!!

Voor degenen die graag in Twente actief zijn heb ik gemaakt van uit de Waterstad Almelo naar de 10 watermolens in Twente 1300 km in totaal aan routes met bij elke route een prachtig kaartje; er zijn 10 fietsroutes (met 3 routeverkortingen, dus 13 fietsroutes) en 7 autoroutes in geheel Twente, bij elke autoroute zijn er 4tot 5 stops voor korte wandeling (maximaal 5 km) of mooi recreatiepunt.

 'Routes watermolens in Twente" : zie www.oet intwente.nl klik op deze link en klik dan op Routes watermolens in Twente 



na deze postkaartenfoto's en Tip vervolgen we later de serie 'foto's van vroeger' met deel 4!

Comments

Popular posts from this blog

Foto's van vroeger deel A2

Foto's van vroeger deel A1

Fotos van vroeger deel A5 ; op vakantie vroeger en nu!